Újévi fogadalmak 2019-re


Mindjárt itt a szilveszter, úgyhogy összeszedtem pár fogadalmat, hogy ne a Himnusz alatt kelljen gondolkodnia azon, hogy mit is fogadjon meg 2019-re 😊

Controllerként fogadom, hogy

 • Soha többé nem nyúlok az Accesshez és a makrókat is kerülni fogom
 • a következő zárást már nem Excelben fogjuk megcsinálni
 • a Szupertábla.xls-t most már tényleg ki fogjuk váltani egy önkiszolgáló BI megoldással
 • Most már tényleg elmegyek egy BI képzésre és megtanulom hogyan lehet olyan szép dashboardokat építeni, amelyektől szem nem marad szárazon.

Adattárházasként fogadom, hogy

 • A névkonvenciókat és a fejlesztési irányelveket betartom 
 • szélesítem a látókörömet és megismerek legalább egy új technológiát, módszertant, architektúrát
 • Tisztességes dokumentációt készítek a munkámról, amit naprakészen tartok. (Na jó, ez csak vicc 😊)

Vezetőként fogadom, hogy

 • 2019-ben építettek egy adattárházat, amiből megbízható, alátámasztható, a valóságnak megfelelő számok jönnek ki, mert rettegek attól, hogy hiányos információk alapján döntök, nem 100%-osan alátámasztható számokat jelentek a menedzsmentnek, a felügyeletnek, a tulajdonosoknak
 • 2019-ben építek egy adattárházat, mert elegem van abból, hogy az adatszolgáltatás egyszeri és megismételhetetlen.
 • Adatvagyon felelőst nevezek ki, akinek feladata a vállalati adatvagyon számbavétele lesz és bónusza az adatvagyon hasznosulásától függ.
 • 2019 -ben 10%-ot javítok az adatok minőségén.
 • 2019-ben 10%-kal növelem az adattárház felhasználóinak számát, mert hiszek abban, hogy minél többen használják az adattárházat, annál hamarabb megtérül.
 • Az új belépőknek szóló orientációs képzés részévé teszem az adattárház oktatást, mert szeretném, ha az új generáció jobban támaszkodna az adatokra plusz nem akarom hogy az adattárház kikopjon a vállalatból, és mindenki újra mini adattárházacskákat építgessen.
 • Megvizsgáltatom az adatos kollégákkal, hogy a 2019-es céljainkat hogyan tudjuk mihamarabb teljesíteni az adatok segítségével
Mit hagytam ki?
 
BI és adattárház sikerekben gazdag boldog új évet!

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2018. december 31.
Címkék:

3 Hozzászólás

Újévi fogadalmak 2019-re

Szia Attila!

Látom már jól bepezsgőztél ;-)

BÚÉK!

Gábor

Újévi fogadalmak 2019-re

Szia, BUÉK!
Ennek mérésére van módszered nagyvállalati környezetben?
"•2019 -ben 10%-ot javítok az adatok minőségén."

Kimaradt, hogy nem használok torta diagramot kettőnél több érték vizualizálására :)

Adatminőség javítása

Csak kezdetlegesek vannak, mert senki sem meri a goalsheet-re tenni ezt a KPI-t... A forrásrendszereknek nem célja a javítás (A postás ki tudja vinni a levelet a Balatonfüred, Skála áruház alagsor, jobbra az első ajtó címre is😊) az adattárházasoknak meg fontos lenne a tiszta adat, de nincs hatásuk a forrásrendszerekre és annak meg nem sok értelmét találják, hogy az adattárházban javítsák... És nincs bázisunk sem, amihez nézni tudnánk a javulást, mert odáig sem jutunk el, hogy legyen egy adatminőségi felmérés, ami bázisul szolgálhat, és ami rámutat arra, hogy hol vannak nagy problémák.

A BI és adattárház projektvezető képzésen lobogtatok egy felmérést, amely szerint a megkérdezett vállaltok 83%-a gondolta, hogy adataik minősége a jó vagy kiváló, de csak az 1/3-a nyilatkozta azt, hogy foglalkozott valaha az adatminőség kérdésével...Magyarán szólva szinte mindenki vakon repül a témában.

Pedig el lehetne indulni kicsiben is. Pl. akkor kapsz bónuszt ha idén legalább 10 adatminőségi problémát megoldasz. Vagy akkor, ha az 5 legfontosabb adatminőségi problémát megoldod. Ez már fókuszba tenné a témát, elkezdődne a felmérés, bekerülne a gondolatba az adatminőség fontossága, gazdája lenne a témának stb. Aztán magasabb szinten két adatprofilozás eredménye közti változásból lehetne %-ot is számolni, vagy szabályokat megfogalmazva az oszlopokra lehetne minőséget, minőség javulást mérni, de én már annak is örülnék, ha csak a "10 adatminőség javító intézkedést meghozok" cél bekerülne valamelyik igazgató eredményelvárásába...

Üdv,
Attila