Színek szinkronizálása Power BI grafikonok között

A színek következetes használatának tárgyalásakor merült fel kérdésként az egyik Power BI workshopon, hogy megoldható-e hogy az egyik grafikon örökli a másik grafikon színeit. Azaz ha minden termékcsoportnak van egy saját színe, akkor arra szűrve más grafikonok átvehetik-e szűrt termékcsoport színét?
 
Természetesen. Mutatom: (Az alsó sávdiagramra kattintva a felső oszlopdiagram fel fogja venni a kattintott sávdiagram színét. Kattintson rá :-))
 
 
A termékcsoportra (alsó grafikon) kattintva a felső grafikon megkapja a termékcsoport színét.
 
Ehhez létre kell hoznunk egy olyan számított mezőt, amely a termékcsoportra szűrve számot ad vissza, és e szám alapján meg tudjuk formázni a feltételes formázással a Power BI grafikonokat.
 
A számított mező DAX képlete a következőképpen néz ki:
 
Szín =
SWITCH (
    SELECTEDVALUE ( 'Gyógyszertörzs'[Brand] );
    "TELVIRAN"; 1;
    "HERPESIN"; 2;
    "ACICLOVIR AL"; 3;
    "ZOVIRAX"; 4;
    "VIROLEX"; 5;
    0
)
 
Az oszlopdiagram színeit feltételes formázással (conditional formating) tudjuk beállítani. Ha a számított mező értéke 1-et ad vissza, akkor az adatok színe (data colors) legyen világoskék, ha kettőt akkor sötétkék, ... stb. Nem nagy ördöngösség :-)
 
 

 

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 13.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás