Riport fogalma


A riport egy olyan dokumentum vagy vizuális felület, amely táblázatos, grafikonos, vagy szöveges formában tartalmaz információt egy adott témáról, folyamatról, vagy eseményről.

Mi a különbség a riport és a dashboard között

A riport fogalmát talán úgy érthetjük meg a legjobban ha összehasonlítjuk a dashboard fogalmával.

A dashboard egy olyan egyoldalas felület, amelyen keresztül a felhasználó első ránézésre megállapíthatja, hogy hol tértünk el a céltól, hol nem valósulnak meg az elvárásaink. (A teljes dashboartd definíció itt olvasható)

A riport abban különbözik a dashboardtól, hogy

  • Nem kell hogy egyoldalas legyen, azaz a riport lehet görgethető, lapozható, a felhasználónak nem kell első ránézésre képet kapnia a számok mögötti összefüggésekről
  • És nem kell, hogy képet adnia arról, hogy hol tértünk el a céljainktól. A riporton szereplő számokat nem kell kontextusba helyezni, nem kell megmutatni, hogy hol tértünk el a tervtől vagy az elvárásról. A riport célja az, hogy információt adjon egy adott témáról, bemutasson egy állapotot. Nem az, hogy értelmezze a számokat.

Összefoglalva: A riport egy olyan dokumentum vagy vizuális felület, amely táblázatos, grafikonos, vagy szöveges formában tartalmaz információt egy adott témáról, folyamatról, vagy eseményről. 

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>

  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2017. augusztus 11.
Címkék:

1 Hozzászólás

Mi a különbség a riport és a dashboard között?

Ha a "riport" nem állna ilyen közel az angol "report" szóhoz, akkor maximálisan egyértenék a definícióval. Azonban a félreértés elkerülhetetlen egy multinacionális európai vállalatnál, ezért nem szerencsés a fenti "riport" definíció. Az angolszász kultúrából érkezők számára a "report" szó "jelentés"-t jelent, ami sok esetben bemutat egy állapotot és azt értelmezi is, információt közöl, nem adatot, éppen ezért kontektusba helyezi, következtetéseket von le és esetleg javaslatot is tesz a következő lépésre.
Idézet a www.businessdictionary.com-ról: "A document containing information organized in a narrative, graphic, or tabular form, prepared on ad hoc, periodic, recurring, regular, or as required basis." Forrás: http://www.businessdictionary.com/definition/report.html
Nagyon nehéz a fenti "riport"-ot, mint formázott, táblázokba szervezett adathalmazt "report"-ként eladni egy olyan kultúrából érkező társaságnak, akinél a "report" szó "jelentés"-t jelent.

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>