Power BI site riportjainak megosztása mindenkivel

Adott a következő feladat: Építsünk fel a Power Pivottal publikus adatokkal egy adatbázist, elemezzük az adatokat, készítsünk jó pár csilivili dashboardot és osszuk meg az eredményeket másokkal. Mivel publikus adatokról van szó ezért szeretnénk mindezt megosztani mindenkivel.

Tudjuk, hogy forrásoldalon nagy adatmennyiségről van szó, és az elkészített Excel fájl mérete nagyobb mint 30 mega. Tudjuk azt is, hogy ekkora méret megosztásához már Power BI for Office 365 licensz kell, úgyhogy veszünk azt is. Nem olcsó mulatság, de kifizetjük. (Nemrég egyébként jelentősen csökkentek az árak és a következő verzió is jóval olcsóbb lesz (lesz ingyenes verzió is, bár ennek lehetőségéről még nagyon keveset tudni))

Megvan a licensz, kész a modell, készen vannak a dashboardok és meg is osztjuk mindenkivel. Nagy a boldogság, majd jönnek az első levelek: „Hé, sajnos nem tudom megnézni…” és jön a hibaüzenet is:

http://jegyzetek.biprojekt.hu/pics/20150215221817/image001.png

A munkafüzet mérete meghaladja a felhasználói licence által engedélyezett méretet…

Paff. Kutakodás, de nincs meg a hiba oka. Mindenhol az olvasható, hogy a Power BI licensszel olyan fájlok oszthatóak meg, amelyek mérete nem haladja meg a 250 megabájtot. Csakhogy mi egy 30 megás fájlról beszélünk. Újabb kutakodás sok-sok teszt és végül kiderül: 250 megabájtig oszthatunk meg fájlokat, de – és itt jön a feketeleves:

  1. Ha az előfizetéséhez legalább SharePoint Online Enterprise tartozik, akkor a megtekinthető és használható fájlok mérete 10 MB lehet
  2. Ha az előfizetés tartalmazza az Office 365-höz készült Power BI szolgáltatást, akkor akár 250 MB méretű munkafüzeteket is megtekinthet a böngészőablakban

És itt jön a lényeg: Ha egy munkafüzet elérte az Office 365-előfizetéséhez beállított fájlméretkorlátot, akkor nem fogja tudni megtekinteni a böngészőben.

Tehát az, aki nem rendelkezik SharePoint on-line vagy Power BI előfizetéssel, az nem fogja tudni használni az interaktív riportjainkat:

http://jegyzetek.biprojekt.hu/pics/20150215221817/image002.png

Ez a munkafüzet nem támogatott külső adatkapcsolatokat vagy üzletiintelligencia-funkciókat tartalmaz…

Akinek olyan vágyai vannak, hogy open datából építsen elemzéseket és annak eredményeit publikusan megossza másokkal, azt ki kell ábrándítsam. Nem fog működni. Nem technológiai korlátai vannak, hanem licenszelési…

Kíváncsian várom, hogyan alakul majd át mindez, ha majd megjelenik az ingyenes verzió

Kapcsolódó cikkek:

 

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. április 23-24.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás