Power BI: Hogyan kezdjem?


A Budapest BI fórum keretein belül újra lesz adatvizualizációs verseny amire szeretnék mindenkit bátorítani hogy jelentkezzen. Jó buli lesz, 200 000 Ft üti a markát az első helyezettnek, 100 000 a másodiknak, lesz különdíj is, stb. Nevezési díj nincs, minden megoldható ingyenes eszközökkel.
 
Hogy az elindulást megkönnyítsem, írtam egy tutorilált amely lépésről – lépésre bemutatja hogyan építhető fel a verseny mintaadataira egy dashboard az ingyenes Power BI Desktop segítségével. Nem rakétatudomány, összesen 10 lépés a letöltéstől kezdve az első kész diagramig. Ez persze kevés lesz a győzelemhez, ahhoz nagyobbat kell gurítani, de az első lépésekben segít.
 
Aki már egy ideje kacérkodik a Power BI megismerésével, annak ennél jobb lehetősége nem lesz. Most minden adott: Érdekes hazai adatok (OTP Kedvezményprogram), és egy step-by-step útmutató az első lépések megtételéhez.

Tematika

A tutoriállal a következő utat fogjuk végigjárni:
  • Letöltjük az ingyenes Power BI Desktopot
  • Letöltjük a verseny mintaadatait (A verseny adatainak letöltéséhez jelentkezni kell a versenyre, de a tutoriálhoz használt mintaadatok letöltéséhez ez nem szükséges)
  • Felépítjük Power BI-ban az első riportunkat.

Lépések:

1. Látogasson el a Power BI oldalra (PowerBI.com) és kattintson a start free gombra.
2. A megjelenő oldalon kattintson a Download free gombra és töltse le az alkalmazást. (PBIDesktop_x64.msi, 151 MB)
 
Megj.: A Power BI magyar nyelven is elérhető. A magyar nyelvű alkalmazás innen letölthető

3. Letöltés után indítsa el a letöltött fájlt és kattintson a tovább, tovább, befejezés gombokra, majd indítsa el a telepített Power BI Desktopot. Az elindítás után a következő kép fogadja:
 
4. Töltse le és mentse el egy munkakönyvtárba a verseny mintaadatait
5. A Power BI Desktop alkalmazásban kattintson a lekérdezés, majd az Excel menüpontra,és töltse be az előbbi lépésben letöltött otpbank_adatvizualizacios_verseny_mintaadatok.xlsx-et.
 
6. Megnyitás után pipálja be az ügyfél táblát és kattintson a Betöltés gombra.
7. A jobb oldalon a megjelenítések panelen kattintson a sávdiagram gombra minek hatására a vásznon megjelenik egy üres sávdiagram konténer.

8. A diagram konténeren állva pipálja be a mezőlistából az UGYFEL_FOGLALKOZÁSAS és az UGYFEL_JOVEDELEM_ATLAG oszlopokat, aminek hatására a sávdiagramra kikerülnek a mezők
9. Változtassa meg az UGYFEL_JOVEDELEM_ATLAG oszlop felösszegzési módját összegről átlagra úgy hogy jobb egeret nyomva az UGYFEL_JOVEDELEM_ATLAG oszlopon rákattint az átlag menüpontra
10. Rendezze a sávdiagramot UGYFEL_JOVEDELEM_ATLAG szerint csökkenő sorrendbe úgy, hogy a sávdiagram jobb felső sarkában rákattint a 3 pöttyre és kiválasztja a Rendezés szempontja:UGYFEL_JOVEDELEM... menüpontot
 
11. Végül értelmezze a kapott eredményt:
A mintaadatok alapján tisztán látszik, hogy munkanélkülinek lenni jó, hiszen ők keresnek a legtöbbet. A tanulók sem panaszkodhatnak, de alkalmazottnak lenni már egyáltalán nem annyira jó és a vállalkozók is épp hogy csak többet keresnek, mint a nyugdíjasok 😊
 
Sok sikert a versenyhez, ha pedig többet is szeretne tudni, akkor jöjjön el a következő Power BI tanfolyamra.


POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>

  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2017. november 05.
Címkék:

6 Hozzászólás

Hol találom...

A konkrét versenykiírást hol találom (hat.idők stb) ?

Köszi Peti

Igen, a 3. lépéshez ez a welcome screen. Nem kell foglalkozni vele, a jobb felső sarokban az x-szel be lehet csukni az ablakot :-)

Versenykiírás

A verseny pontos kiírása itt található: http://dataviz.hu/comp/2017-otp-bank/versenykiiras/

gyakorlás

Kedves Attila
Nemrég találtam rá a honlapodra, és szeretném elkezdeni megtanulni a power bi.t
Ehhez gondoltam végig csinálom ennek a versenynek a mintaadatait, de sajnos már nem érhetőek el. tudsz adni valamilyen tippet, hol találhatok hasonló kiírást, ahol gyakorolni tudnék vagy elsajítéthatnám a power bi-t.

Tutorial

Kedves Ádám, Nem tudok sajnos javasolni tutoriálokat, mert nem ismerem őket ☹ (Mivel én már ismerem a Power BI-t ezért nem nézem őket ☹)

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>