A dashboard tervezés legfontosabb szabálya


A Power BI workshopon a dashboardok tervezésének oktatásakor azt szoktam mondani a hallgatóknak, hogy ha csak egy dolgot javasolhatnék nekik a hatékony dashboardok tervezsével kapcsolatban, akkor az az lenne, hogy úgy tervezzék meg a dashboardot, hogy azt egy A4-es lapra ki lehessen nyomtatni.

Persze ez mindig kiveri a biztosítékot, mondván hogy „ki nyomtat a XXI. században?” De a vezetők még mindig nyomtatnak, és ami még ennél is fontosabb, hogy 
  • az A4-es lap rákényszeríti a tervezőt arra, hogy rendelkezésre álló kevés helyet HATÉKONYAN használja fel és
    • olyan vizualizációkat használjon, amely kis helyen sok információt tud célba juttatni
    • és kerülje az információt nem hordozó csicsa-micsákat
  • A kinyomtatott lap pedig rákényszeríti a tervezőt arra, hogy olyan mutatókat és vizualizációkat használjon, amiből első ránézésre látható, hogy hol kell beavatkozni. A kinyomtatott lap nem interaktív, nem lehet rajta lefúrni/átfúrni a részletekhez. Egyből a lényeget kell mutatnia és ez az, amitől egy dashboard hatékony lesz.
Aztán később árnyaljuk majd ezt, és megbeszéljük, hogy hogyan kell dashboardot prezentációba, számítógépre, tabletre, mobilra tervezni, de a kezdet kezdetén talán ez az a tipp, amelynek megszívlelése a legnagyobb eredményt hozhatja. Nem könnyű, nem akarom degradálni, de tudok benne segíteni ha kell. 

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>

  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2017. augusztus 27.
Címkék:

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>