3..2..1.. Start

Holnaptól hivatalosan is vége a nyárnak úgyhogy ideje begyújtani a rakétákat mert egy tartalmas, újdonságokkal teli év végi hajrának nézünk elébe. Nézzük mi várható az év hátralévő részében:

Jön a Power BI

A Microsoft BI háza táján a hátralévő 4 hónap a Power BI-tól lesz hangos. Nemsokára megjelenik majd az első publikus preview és aztán megjelenhet majd a végleges termék is.
Mi az a Power BI? Írtam már róla egy monstre elemzői cikket. Ha nyáron lemaradt róla itt elolvashatja.

Az elemzői cikk írásakor még csak találgattam, hogy a BI site-ra feltöltött Power Pivot adatbázist tartalmazó Excel fájlok méretkorlátját a 10 megáról fel fogják emelni, de arra nem gondoltam, hogy 250 megára fogják emelni. Pedig ennyire emelték. Ez azt jelenti, hogy kb. 2-2,5 gigányi adatot tudunk így majd a felhőben tárolni és webes felületen elemezni, ami egy önkiszolgáló BI környezetben most elegendőnek tűnik. Úgyhogy ennek örülünk. De van egy hír, aminek még jobban örülünk.

A PowerPivot része lesz a stand-alone Excelnek is.

Azaz ha valaki bemegy a boltba, levesz egy Excel 2013-at a polcról és feltelepíti a gépére, akkor megkapja hozzá a Power Pivot és Power View bővítményt is. Legalábbis ez derül ki abból a blogbejegyzésből, amit az Excel support team tett közzé nemrég.

A hír futótűzként terjedt szét az interneten hiszen eddig nem volt elérhető a Power Pivot bővítmény a stand-alone Excelben. Azaz, ha valaki a Power Pivottal akart felépíteni valamilyen önkiszolgáló BI megoldást, akkor a „drága" Excel 2013 Pro Plus verziót kellett megvennie. (A Power Pivot megoldások bármelyik Excel 2013-ban használhatóak, de a modellt szerkeszteni csak a Professional Plus verzióval lehetett)

Annak idején ezen nagyon sokan fel voltak háborodva. Nem vagyok licenszelési szakértő, úgyhogy nem tudom mennyire használható a stand-alone Excel egy közép- vagy nagyvállalati licenszelési környezetben, de egy biztos: Ezzel a lépéssel a Microsoft lehetővé tette, hogy bárki tudjon vásárolni 100 dollár alatt olyan Excelt, amely tartalmazza a fullos PowerPivotot és Power View-t is.

Tanfolyamok

A BI projekt háza táján a tanfolyamoktól lesz hangos a szeptember :-) Jön az adattárház projektvezető képzés (szeptember 17.) és az önkiszolgáló BI workshop (szeptember 24.), de ezek mellett eddig lefixáltunk vagy véglegesítés előtt áll 5 elsőbbségi BI tanfolyam is és holnap debütál egy vadiúj tanfolyami módszertan. De erről majd legközelebb. Addig csak annyit, hogy a fejlesztés alatti eredmények nagyon biztatóak :-)

Egyszóval vége a nyárnyak :-( De egy szép, sok izgalmas projektet és újdonságot hozól ősznek nézünk elébe, úgyhogy ideje felpörögni és begyújtani a rakétákat...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás