137

Így a két ünnep között csak egy könnyebb témáról akarok írni: Az oktatásokról, és ezen belül is az önkiszolgáló BI képzés tapasztalatairól. Az apropót az adja, hogy az elmúlt egy-másfél hónapban összesen 137-en jöttek el az önkiszolgáló BI workshopra. Folyamatosan teltek meg a tanfolyamok, minden jegy elkelt táblát a meghirdetés után néhány héten belül ki kellett tenni, és minden tanfolyamon történt „valami" amiből lehet tanulni.

Mielőtt hozzákezdenénk a tapasztalatok megosztásához, hagy mondjak köszönetet a közönségnek. Köszönöm a lelkesedésüket, a nyitottságukat, a segítőkészségüket, a szakmai alázatukat és a szűnni nem akaró tanulási vágyukat. Hatalmas élmény egy-egy ilyen csapattal együtt gondolkodni, ötletelni, problémáikra megoldást találni. Egyszóval köszönöm nekik a lelkes részvételt és köszönöm hogy invesztáltak a tanfolyamba. Nagyon büszke vagyok rájuk (rátok)!

Másodsorban szeretnék köszönetet mondani a Microsoft Magyarországnak. A segítségük nélkül nem lettünk volna ilyen sokan. Köszönöm.

No, de kanyarodjunk vissza résztvevőkhöz és nézzük meg kik és miért jöttek a tanfolyamra.

A résztvevők többsége továbbra is a nagy adatmennyiség kezelésére keres GYORS megoldást. És a gyors szót direkt hangsúlyoztam ki ennyire, hiszen ahogy az egyik résztvevő megfogalmazta:

„16:30-ra kell az elemzéssel kész lennünk, nem fél év múlva"

A résztvevők közül sokan keresnek az Access helyett kell valami korszerűbb megoldást és sokan keresnek a meglévő BI rendszerük mellé vagy helyett valamilyen áthidaló vagy végleges megoldást.

Sokan jönnek szemléletet tanulni, inspirációt gyűjteni. Megtudni, hogy mi az az önkiszolgáló BI, kell-e foglalkozni vele és ha igen, akkor hogyan építhető be egy élő vállalat BI stratégiájába.

És megjelent a vállalati IT is, aki már hallott az Önkiszolgáló BI-ról és szeretne „az újbóli Excel dzsungel (kreatív káosz) kialakulásának megfékezésére felkészülni" vagy a „meglévő szoftvereik lehetőségeit minél jobban kihasználni"

Ezek mellett természetesen nagyon sok egyedi eset is van. Van aki konkrét modellezési probléma megoldására keresett eszközt, volt aki megtérülés kalkulációkhoz keresett megoldást, volt aki a saját adatainak mondanivalójára, a „lényeg célba juttatására" keresett adatvizualizációs lehetőségeket

Bakik, kulisszatitkok

Annak idején a szilveszteri TV műsorban mindig szerepet kaptak a baki videók, úgyhogy ennek szellemében következzenek a bakik is. Remélem, hogy ebből minél kevesebbet vettek észre a résztvevők :-)

Kéne 20 laptop kölcsön magyar Office 2010-zel telepítve. Holnapra.

Az első rögtön a november 8.-i Elsőbbségi PowerPivot és Excel dashboard tanfolyamon történt. Az időpont, ár, technikai feltételek már jó előre le voltak egyeztetve, de egy félreértés miatt a tanfolyam előtt két nappal este hatkor derült ki, hogy a résztvevőknek nincs saját laptopjuk.

Magyarul egy éjszakám volt és egy délelőttöm volt, hogy szerezzek 20 darab felinstallált laptopot, vagy géptermet, ahová beültethetek 20 embert. Háát nem volt egyszerű. Sőt akkor lehetetlennek éreztem. De szerencsére Gál Tamás (IQSoft John Bryce) még éjszaka visszaszólt, hogy ha nem találok mást, akkor ki tudnak segíteni 8 db laptoppal.

Másnap reggel tovább kerestem laptopokat vagy termet és végül Kovács Zoli és Simon Feri (Training360) segítségével eljutottam egy olyan céghez (RentIT) akik bevállalták, hogy felinstallálják a 20 laptopot és kihozzák másnap reggel fél nyolcra. Huhh. Már csak azon kellett izgulnom, hogy tényleg úgy legyen minden ahogy megbeszéltük. De úgy lett, úgyhogy a 20 résztvevő úgy tudott leülni a kölcsön laptopokhoz, hogy mit sem tudtak arról, hogy 24 órával ezelőtt még azon gondolkodtunk, hogy lefújjuk az egész tanfolyamot.

Megj.: Ennek az esetnek eredményeként 2013-tól lehet bérelni laptopot az Önkiszolgáló BI workshopra, így akinek nincs saját laptopja vagy nem akar harcolni az IT-val, hogy engedélyezzék neki a PowerPivot bővítmény telepítését, vagy csak nem akar szívni a technológiával annak január 24.-i Önkiszolgáló BI workshopon - és innentől kezdve reményeim szerint az összes workshopon - lehetősége lesz laptopot bérelni.

A MegaGiga önkiszolgáló BI worksop

A III. önkiszolgáló BI workshop nagyon hamar megtelt. Írtam is róla. Kézenfekvő volt, hogy beiktassunk egy pótnapot. Meg is tettem, de - nem számítva arra, hogy ez is meg fog telni - nem monitoroztam napközben a regisztrációk alakulását... És ahogy ilyenkor lenni szokott, mikor ránéztem, már késő volt. 39-en regisztráltak a 30 fős terembe. Paff.

Telefon az Aranytíznek, teremfoglalás 4 nappal későbbre és megpróbálni átcsábítani a résztvevőket a 4 nappal későbbi rendezvényre. Eredmény: 1 fő nagyon örült neki, a többiek maradtak.

Telefon az Aranytíznek, hogy kéne egy 38 fős terem. Ilyen nincs, de van két összenyitható terem, ahol elférnek ennyien. OK.

November 29.-én 38-an kezdtünk hozzá a tanfolyamhoz. 38 résztvevő, 38 különböző laptoppal...

Külön pikantériája ennek az eseménynek hogy 2 nappal a workshop előtt belázasodtam, begyulladt a torkom és elment a hangom. Irány az orvos, aki megnyugtatott, hogy nem fertőző, antibiotikum rá és ágynyugalom... Én pedig kerestem énekeseket, akiknek már volt olyan problémájuk, hogy fellépés előtt elment a hangjuk. :-) Találtam is egyet, aki megtanított mindenre, elmondta a csodaszerek nevét, és bár a lázam nem ment teljesen le, de a hangom rendbejött, és nem ment el a workshop végéig :-)

Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a PowerPivot telepítéséhez szükséges Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime letöltési oldala a workshop előtti pár napon nem volt elérhető a Microsoft szerverén. Így aki az utolsó napokra hagyta a telepítést, az nem tudta már letölteni a runtime-ot, nem tudta telepíteni a PowerPivotot. De ezen már fel sem akadtam. Volt megoldás a problémára. De békeidőben ennyi is elég lett volna, hogy szétstresszeljem magam :-)

V. Önkiszolgáló BI workshop

Tanulva a korábbi workshopok túl gyors feltöltődéséből, a december 4.-i V. Önkiszolgáló BI workshopot már meg sem hirdettem. Ennek megfelelően csak(!) 20-an gyűltünk össze és „családias" környezetben és a fentiekhez képest teljesen nyugodtan kezdtünk hozzá a tanfolyamhoz.

Összefoglalva: Nagyon örülök neki, hogy ennyien eljöttek (eljöttetek) az önkiszolgáló BI workshopra. Sok egyszeri tényező is szerepet játszott abban, hogy másfél hónap alatt elértük ezt a számot, de bízom benne, hogy jövőre legalább ennyien eljönnek (eljöttök) majd a workshopokra.

Valószínűleg nem találkozunk már idén, úgyhogy BUÉK, és az év első napjaiban jövök majd az évértékelővel itt a BI projekt blogon.

BUÉK!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás