Power Pivot & Power BI workshop


A Power Pivot & Power BI workshop a Power Pivot és a Power BI legérdekesebb funkcióit, felhasználási területeit mutatja be. Egyfajta Best of Self Service BI tanfolyam, amely keretében bemutatjuk a Power Pivot és a Power BI előnyeit és határaikat. Megnézzük majd, hogy melyiket, mire és meddig érdemes használni, melyikkel milyen elemzői feladatot tudunk ellátni, melyiknek hol érdemes szerepet osztani egy vállalat BI architektúrájában.

A Power Pivot & Power BI workshop célja tehát az, hogy egy nap alatt bemutassa a Power Pivot és Power BI lehetőségeit.

Kinek szól a tanfolyam?

A Power Pivot & Power BI workshop célközönsége az

 • Excelben otthonosan mozgó elemzők
 • és a szoftverválasztás előtt álló vezetők

Elemzőknek/adatos embereknek

A Power Pivot és Power BI workshop határozott célja, hogy az Excelben otthonosan mozgó felhasználókkal megismertesse a Power Pivot és a Power BI adatvizualizációs lehetőségeit és közben megtanítsa őket alapszinten a Power Pivot és Power BI használatára.

Akik ennél mélyebb tudásra vágynak, azoknak ajánljuk figyelmébe az

Vezetőknek

A Power Pivot és Power BI tanfolyam másik célközönsége a vezetők. A workshop célja hogy, egy nap alatt tudják ismerni a Microsoft self-service BI szoftverinek lehetőségeit, lássák, hogy e termékek széles körű használatával mire lesz képes a vállalat, tudják mit várhatnak majd el a bevezetés után a beosztottjaiktól és esetlegesen össze is tudják hasonlítani a Microsoft self-service BI kínálatát más gyártók kínálatával.

Bízom benne, hogy a workshopon olyan inspirációt kapnak majd, amelyek hozzásegítik őket a céljaik eléréséhez.

Mit fogunk csinálni a tanfolyamon?

A Power Pivot & Power BI tanfolyamon Excel 2016 Power Pivot bővítményével, az ingyenes Power BI Desktoppal és a szintén ingyenes Power BI mobil appokkal fogunk riportokat építeni.

Power Pivot

A tanfolyamot azzal kezdjük, hogy 4 különböző táblából kb. 3 millió sornyi valós gyógyszerforgalmi adatot betöltünk az Excel Power Pivot adatbázisába és aztán ezt fogjuk elemezni, erre az adatbázisra fogunk az alábbihoz hasonló interaktív dashboard-ot építeni:

Hatóanyag dashboard.

Megj.: A dashboard ide kattintva megtekinthető nagy képen is, illetve ide kattintva videón is látható ahogy a napi gyakorlatban használják a felhasználók

A fenti dashboard felépítése közben olyan problémákra keressük a megoldást, mint a

 • hogyan tudunk nagymennyiségű adattal az Excelen belül hatékonyan dolgozni
 • Hogyan tudunk több különböző forrásból származó adatot együtt, jó teljesítmény mellet elemezni (Az FKERES() vagy VLOOKUP() függvények ezeknek a követelményeknek nem felel meg, nem is fogjuk használni őket)
 • Hogyan tudunk gombnyomásra frissülő riportokat készíteni, és egyszer és mindörökre elfelejteni az adatok kézzel történő lapátolását.

Power BI

Az Exceles dashboard felépítése után a nap első felében elkészített Power Pivot adatbázist átemeljük az Excelből az ingyenes Power BI Desktop alkalmazásba, ahol hozzákezdünk a haladó adatvizualizációs technikák megismeréséhez és közben olyan dashboardokat fogunk gyártani, mint az alábbiak:

Termékcsoport dashboard

Nézze pár másodpercig ezeket a dashboardokat. A dashboardokat nézve mi az első kérdés ami felmerül? Valószínűleg az, hogy mi az a piros ott a dashboardon... Úgy vonzza a piros szín a tekintetet, hogy az ember szinte azonnal utána akar járni, hogy mi lehet az. A szürke részek nem is érdekesek, de a piros az igen.

készítmény dashboard

A tanfolyam Power BI dashboard-jait úgy állítottam össze hogy az cselekvésre ösztönözzön. Lehet hogy nem olyan szépek és színesek, mint a máshol látott dashboardok. De ezek a dashboardok cselekvésre ösztönöznek. És ez a lényeg. Nem a szórakoztatás, hanem a figyelemfelkeltés és a mondanivalónk célba juttatása...

Próbálja ki a dashboardokat élőben is a következő oldalon: A Power Pivot & Power BI workshop dashboard-jai

A desktop-ra optimalizált dashboard elkészülte után elkészítjük annak webre vagy mobilra optimalizált változatát is:

 

Megj.: A fenti dashboard interaktív. Kattintson például a sávdiagramra vagy a régiókat ábrázoló térképre.

Miben különbözik ez a tanfolyam más BI projekt tanfolyamoktól?

A Power Pivot és Power BI tanfolyam az Önkiszolgáló BI workshop és a Power BI tanfolyam esszenciája. Egyfajta válogatás a két tanfolyam legkedveltebb részeiből.

 • A Power Pivotos rész eredményterméke nagyon hasonló az Önkliszolgáló BI workshop egyik eredménytermékéhez, de az odavezető út teljesen más: Nem szívunk az adatok tisztításával, transzformálásával és nem használjuk az Excel Power Query, Power View és Power Map bővítményeit.
 • A Power BI-os részben pedig a nap első felében Excelben készített adatmodell adatait vizualizáljuk majd, tehát nem foglalkozunk az elemzői adatbázis felépítésével. (A Power Pivot és Power BI ugyanazt az adatbázist használja, a megszerzett tudás egy az egyben használható, de a kezelői felület eltérő)


Tervezett tematika

A tematikát úgy állítottam össze, hogy az Excelt ismerő felhasználókat szépen át tudjuk vezetni a Power BI adatvizualizációs világába. Évek óta oktatok Power BI-t vállalatoknál, látom hogy kezdik el használni a felhasználók a Power BI-t és az a tapasztalat, hogy az Excelből indulva egyszerűbb az átállás. Az Excelen belül komfortosan mozognak és innen indulva könnyebben megtanulják a Power BI-t, mintha egyből Power BI-jal rontottunk volna a házba. Ezért járjuk mi is ezt az utat a tanfolyamon.

 • Adtabázis építés (Power Pivot)
  • Forrásrendszeri adatok beolvasása Access-ből
  • Dátum tábla jelentősége és létrehozása
  • DAX: A PowerPivot modellező nyelve
  • Számított mezők létrehozása, explicit és implicit számított mezők
  • Első riportom elkészítése
  • Adatbázis optimalizáció és dizájn
 • Automatizált adatfrissítés
 • A megosztás lehetősége
 • Dashboard készítés a Power Pivot adatbázisra
  • Kimutatás (Pivot) és kimutatásdiagram (Pivot Chart)
  • KOCKA() függvények
 • Adatvizualizáció Power BI-jal
  • Power Pivot adatmodell importálása Power BI Desktop-ba
  • Adatvizualizáció standard komponensekkel (Táblázat, grafikon, …)
  • Adatvizualizáció egyéni látványelemekkel
  • Kontextusfüggő kommentek
 • Megosztás lehetőségei
  • weben (Power BI service)
  • Mobilon (Power BI Mobile)
 • Összefoglalás

Mennyi időt vesz igénybe?

A Power Pivot & Power BI workshop egy egész napos tanfolyam, kb 8 óra hosszú.

Szükséges felszerelések

A Power Pivot & Power BI workshop elvégzéshez egy internet kapcsolat képes laptopra lesz szüksége rajta az Excel 2016-tal és az ingyenes Power BI Desktop alkalmazással.

Az Excel 2016-nak sok változata létezik, de ezek nem mindegyike tartalmazza az oktatáson használt komponenseket. Az oktatásra a következő Excel licenszek valamelyike szükséges:

Office 2016:

 • Office 2016 Professional Plus

Office 365:

 • Office 365 ProPlus
 • Office 365 E3
 • Office 365 E4
Figyelem!
 • Az Office 365 Home and Business, Home and Student, Office 365 Home, Office 365 Personal, Office 365 Business Essentials, Office 365 Business, Office 365 Business Premium, Office 365 Enterprise E1 NEM tartalmazzák a Power Pivot nekünk szükséges változatát, így ezek az oktatásra nem alkalmasak
 • A Mac-en futó office-ok sem alkalmasak a tanfolyamon oktatott anyag követésére.

A laptop rendelkezzen minimum 2 GB memóriával. Ha nem rendelkezik a szükséges hardverrel vagy szoftverrel, akkor a képzésen díjmentesen biztosítunk Önnek egy olyan laptopot, amellyel végig fogja tudni követni a tanfolyam anyagát. Ehhez elég csak jeleznie a regisztrációs űrlapon, hogy kér laptopot.

Ki lesz az oktató?

Kővári Attila több mint 20 éve foglalkozik döntéstámogató rendszerek tervezésével. Első BI rendszerét 1997-ben adta át és azóta több mint 50 BI vagy adattárház architektúrát tervezett, és több mint 400 hazai vállalatnak dolgozott már. Önkiszolgáló BI tréningjein többezer elemző vett már részt.

Mikor kerülhet megrendezésre a tanfolyam?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. 2-3 héttel tudunk olyan időpontot találni, amelyik Önöknek is és nekem is megfelel.

Hol kerülhet megrendezésre a tanfolyam?

Az Power Pivot & Power BI tanfolyam egy kihelyezett tréning, s mint ilyen Önöknél kerül majd megtartásra. Kiszállási díj nincs, ugyanannyiba kerül a tanfolyam Budapesten, mint Nyíregyházán vagy Sopronban.

Ha nincs megfelelő oktatóterme vagy ha szeretné a kollégákat kimozdítani megszokott környezetükből hogy nyugodtan tanulhassanak, akkor tudjon róla, hogy van lehetőség külső (Budapest belvárosi) helyszínen történő tanfolyam tartásra is. Ez azonban nincs benne a tanfolyam árában. Ha külső helyszínen szeretné megtartani a fanfolyamot akkor kérem keressen meg és elmondom a lehetőségeket.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

299 eFt + Áfa.

Ez az összeg tartalmazza a kiszállási és minden egyéb költséget függetlenül attól, hogy melyik városban kerül megrendezésre a tanfolyam.

Hányan jöhetnek?

A tanfolyam ára független a létszámtól, azaz mindegy, hogy 5-en, 10-en 20-an vagy 30-an jönnek. Az ideális létszám 10-15 fő.

Ha maradt még kérdése...

Ha maradt még kérdése, akkor kérem keressen meg az elérhetőségek egyikén.

Hogyan igényelheti a kihelyezett Power Pivot & Power BI képzést?

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen hogy egyeztetessünk időpontot és ha szükséges, akkor beszéljünk néhány szót a problémáról, amelyre megoldást keres. Hívjon vagy írjon.

Telefon: +36 1 200 95 40 e-mail: Kovari.Attila@BIprojekt.hu