Power BI workshop

Adatvizualizáció és Power BI tanfolyam


A Power BI workshop elsődleges célja, hogy a Power BI használatával megtanítsa a hatásos adatvizualizáció alapjait. A fő fókusz az adatvizualizáción lesz, de a tanfolyamon megismerkedünk az adatelőkészítés és az adattisztítás automatizálásának lehetőségeivel is.

Mit fogunk csinálni a tanfolyamon?

A Power BI tanfolyamot azzal kezdjük, hogy egy adattárházból leválogatjuk és a Power BI-ba betöltjük azokat az adatokat, amelyek az elemzés és a dashboard készítés szempontjából relevánsak.

Ezt követően külső forrásból újabb adatokat importálunk be a Power BI adatmodellbe, hogy megtanuljuk hogyan lehet több különböző forrásból származó adatot együtt elemezni. A külső forrás lehet weboldal, könyvtár, szövegfájl, SAP Riport, JSON vagy csak egy duplikátumokat, üres sorokat, szöveget és számokat vegyesen tároló oszlopokat, egyesített cellákat tartalmazó Excel fájl is. A résztevők tanfolyamon szabadon választhatnak majd, hogy melyik forráson keresztül akarják megtanulni az adattranszformáció és adattisztítás automatizálásának fortélyait.

Az Power BI adatmodell elkészülte után megismerkedünk a tanfolyamon azokkal a best practice-ekkel amelyeket érdemes megtanulniuk az üzleti felhasználóknak ahhoz, hogy az általuk fejlesztett Power BI adatmodellből a kollégák ne tudjanak „hülyeséget kiforgatni”, hogy a Power BI adatmodell felhasználóbarát, gyors, könnyen bővíthető, és karbantartható legyen.

Ezt követően rátérünk az adatok vizualizására. Az adatvizualizáció alapjainak megismerését egy dinamikusan szűrhető, interaktív „Power Point alternatíva” összerakásával kezdjük, ahol megismerkedünk a Power BI grafikonok közti interakciók lehetőségével, a lefúrással majd rátérünk a Power BI dashboardok összeállítására.

Interaktív prezentáció készítése Power BI-jal

Power Point alternatíva

A tanfolyamon az első Power BI dashboardunk felépítésekor megismerkedünk az alap grafikon- és táblázattípusokkal, azok színezésével, a lényeg kiemelésének módszereivel, és elkezdünk megismerkedni olyan ritkábban használt adatvizualizációs elemekkel, mint a tree map valamit a külső fejlesztők által fejlesztett, ingyenesen használható egyéni látványelemek (pl.:bullet chart).

A Power BI workshop első dashboardja

Második Power BI dashboard (Treemap)

A tanfolyamon készített második Power BI dashboardunk célja annak bemutatása, hogy hogyan tudjuk többszáz termék forgalmát egymáshoz és az előző évi forgalmukhoz viszonyítani. Ehhez a treemap-et (fatérkép) fogjuk használni:

Treemap a Power BI tanfolyamon

Nézze meg a fenti treemap-et, amelyen a téglalapok a termékek forgalmát, a színek a forgalom változását mutatják az előző évhez képest. A treemap-et szemlélve mi jut először eszébe? Valószínűleg az, hogy mi az a nagy piros téglalap ott a dashboard közepén... És a színezésnek pont ez a célja...

A dashboardoknak az a célja, hogy cselekvésre ösztönözzön és ezt azzal a bántó piros színnel el is tudjuk érni. A szemlélő ellenállhatatlan késztetést érez, hogy rákattintson arra a nagy piros téglalapra és utánajárjon, hogy melyik az a nagy forgalmú termék, amelyiknek ennyire elmaradt a forgalma az előző évhez képest…

Harmadik Power BI dashboard (Bullet chart)

A harmadik tanfolyami Power BI dashboardunk célja a terv/tény/forecast eltérések bemutatása. Ehhez először beimportáljuk Excelből a terveket, azokat bekötjük az adatmodellbe, Terv/tény eltérés számított mezőket készítünk, majd a terv/tény/forecast adatokat Bullet chart segítségével vizualizáljuk:

Bullet chart: 3 mutató együtt ábrázolására Power BI-ban

Negyedik Power BI dashboard (animált buborékdiagram)

Ha a tanfolyamon marad még időnk és erőnk, akkor felépítünk egy animált buborékdiagramot ahol az egységárak változásának piaci részesedésre gyakorolt hatását elemezzük idősorosan.

Próbálja ki! Játsszon a Power BI workshopon előállított dashboardokkal. Nézze meg hogyan működik, milyen dashboardokat kaphatnának a vezetői ha meg lenne a szükséges eszköz és tudás.

A Power BI workshop eredménytermékeit a következő linken elérheti: Power BI dashboardok

A számítógépre optimalizált Power BI dashboardok elkészülte után elkészítjük annak webre vagy mobilra optimalizált változatát is. Az alábbi Power BI dashboard még nem mobilra optimalizált, de remekül szemlélteti hogyan lehet teljesen egyedi méretűre szabni egy dashboardot:


Megj.: A fenti Power BI dashboard interaktív. Kattintson a sávdiagramra vagy a régiókat ábrázoló térképre és megtapasztalhatja hogyan szűrik egymást a látványelemek.

A tanfolyam tervezett tematikája

 1. Bevezetés
 2. Power BI ökoszisztéma bemutatása
 3. Adatok importálása Power BI Desktopba
  1. Adatok importálása adattárházból vagy fájlokból
   1. Egyszerű szűrések import során
  2. Az adattárházból származó adatok dúsítása külső adatokkal (Power Query)
   1. Import szövegfájlból/könyvtárból/riportból/webről/Excelből…
   2. Az adattisztítás és átalakítás automatizálása
   3. Táblák összekapcsolása
 4. Első Power BI riportom összeállítása
 5. A Power BI adatbázis továbbfejlesztése
  1. Oszlopok rendezése adatbázisban
  2. Hierarchiák
  3. Implicit számított mezők
  4. (Explicit) számított mezők létrehozása
  5. A Power BI adatbázis felhasználóbaráttá varázslása
 6. Vizualizáció
  1. Power Point alternatíva Power BI-jal
   1. Szűrések látványelemen, lapon, jelentésben
   2. Lefúrás grafikonokon
   3. Interakciók látványelemek között
  2. Első Power BI dashboard
   1. Cím, logó, -…
   2. Idősoros forgalom (Vonaldiagram) és annak alternatívái
   3. Mutatók kontextusba helyezése
   4. sávdiagram és a lényeg kiemelése
   5. Jelmagyarázat és jelentősége
   6. Táblázat (Linkek, feltételes formázás)
   7. Térkép (Egyéni régiók)
   8. KPI
   9. Szeletelők
   10. Főcím (kontextus függő)
  3. Második Power BI dashboard
   1. Fatérkép (Treemap)
   2. Elemleírások
   3. Többsoros kártyák
   4. Kombinált diagram
   5. Kontextusfüggő elemzői magyarázatok
  4. Harmadik Power BI dashboard (Terv/tény összehasonlítások)
   1. Tervadatok importálása Excelből
   2. Tervadatok bekötése a Power BI adatmodellbe (Join típusok)
   3. Számított mezők
   4. Terv, tény, forecast eltérések vizualizálása (Bullet chart)
  5. Hatásos adatvizualizáció
   1. Piaci részesedés (%) mutató
   2. Animált buborékdiagram
 7. Power BI riportok optimalizálása mobilra
 8. Power BI Dashboardok megtekintése mobilon, weben

Figyelem! A tematika változhat. A Power BI-ból havonta jön ki új verzió és ezzel a tanfolyam lépést is tart.

Kinek ajánljuk a Power BI workshopot?

A Power BI-t workshopot elsősorban azoknak ajánljuk akik az Excel lehetőségein messze túlmutató, olyan adatvizualizációs eszközt keresnek, amely képes a dashboardokat, riportokat webböngészőben és mobilra optimalizáltan mobilon is megjeleníteni.

A Power BI workshop fő fókusztémája az adatvizualizáció, úgyhogy elsősorban azokat várjuk a tanfolyamra, akik a lényegi információt gyorsan célba juttató, cselekvésre ösztönző, szép és ergonomikus dashboardokat szeretnének építeni. A résztvevők a tanfolyamon meg fognak ismerkedni a színek, az interakciók jelentőségével, meg fogjuk beszélni, hogy mitől „működik” egy dashboard, milyen adatvizualizációs eszközöket érdemes választani az információ hatékony célba juttatására, és mi minden szükséges ahhoz, hogy a dashboard szemlélője első ránézésre megállapíthassa hol kell beavatkoznia.

A Power BI workshopot a vállalat méretétől függetlenül ajánljuk minden elemzőnek, "adatos" embernek. A Power BI licenszköltségei és választható architektúrái tökéletesen skálázódnak az ingyenestől, a kisvállalatokra optimalizált megoldáson keresztül a prémium nagyvállalati megoldásokig.

Nagyon szeretnék elmenni a Power BI workshopra, de nincs időm :-(

Meg kéne élezni a baltát, hogy gyorsabban vághassuk a fát. De élezésre most nincs idő, mert haladni kell, a határidőre kész kell lenni… Ismerős?

Rá kell szánni az időt és meg kell élezni a baltát. Egyre többet várnak el tőlünk, egyre jobban kell teljesítenünk és ezt egy csorba baltával nem tudjuk megvalósítani. Minél később élezi meg a baltát, annál nagyobb lemaradást kell behoznia.

A főnököm úgysem enged el :-(

Ne gondolja! Sokszor panaszolják a vezetők, hogy az elemzők „nem tudják az elemzés eredményét hatásosan prezentálni”. Az elkészített jelentésen nem látszik a lényeg, a vezető elveszik a számokban és a mondanivaló rejtve marad. Sokszor pont ezért éppen a vezetők küldik a beosztottjaikat a Power BI tanfolyamra. Szeretnék, hogy a kollégák „megtanulják úgy átadni az információt, hogy abból első ránézésre látszódjon, hogy hol kell beavatkozni”

Vezetőként mi keresnivalóm van ezen a Power BI tanfolyamon?

Nagyon gyakran a vezetők a kollégákkal együtt jönnek a Power BI tanfolyamra inspirációt gyűjteni, hogy a tapasztalatokat ott helyben tudják átbeszélni, hogy lássák mit várhatnak el majd a kollégáktól és hogy legalább annyira megismerjék az eszközt hogy ne lehessen őket megvezetni vagy ne kelljen mindig máshoz rohanni, ha más perspektívából is szeretnék az adatokat látni.

Félek, hogy nem tudom majd követni az anyagot.

Ne féljen 😊 Ez a téma mindenkinek új. Pont ezért jönnek a Power BI tanfolyamra. Segíteni fogunk mi is és az a tapasztalat, hogy a tanfolyami résztvevők is kölcsönösen segítenek egymásnak. Biztosan fogja tudni követni a tanfolyamot 😊.

A Power BI csak a felhőben működik, ez nálunk sosem lesz engedélyezve

Ma már elérhető a Power BI on-premise környezetben is. Igaz, nem tud annyit mint a felhős Power BI, mert lassabb a release ciklusa, de ez a lemaradás csak hónapokban mérhető.

Miben különleges a Power BI workshop?

A Power BI workshopon valós magyarországi adatokkal valós üzleti problémákat oldunk meg. Nem az a célunk, hogy bemutassuk, hogy mit tud a Power BI, hanem hogy hogyan tudunk a segítségével valós adatvizualizációs problémákat megoldani. Nem tudom hogy érzi-e a különbséget, de amíg a tanfolyamok zöme arra fókuszál, hogy mit tud a Power BI szoftver, addig a Power BI workshop az elemzési és adavizualizációs problémára fókuszál és arra keresi a választ, hogy ezeket hogyan tudjuk megoldani a Power BI-jal.

A workshop másik különlegessége, hogy az oktató nem oktató, hanem egy gyakorló szakember, aki nap mint nap találkozik azokkal a hús vér problémákkal, amikkel Ön is küzd. Így nem csak arra a kérdésre kap majd választ, hogy „hogyan lehet valamit megcsinálni Power BI-jal”, hanem olyanokra is mint a hogyan használják a Power BI-t más vállalatok, hogyan épül be a kultúrájukba, hogyan szoktassuk rá a kollégákat az önkiszolgáló használatra, hogyan illeszthető be az önkiszolgáló szemlélet a vállalat BI stratégiájába, stb.

Ki lesz az oktató?

Kővári Attila több mint 20 éve foglalkozik a témával. Ezidő alatt több mint 50 BI vagy adattárház architektúrát tervezett, több mint 400 vállalatnak dolgozott, és BI képzésein többezer ember vett részt. 11-szer kapta meg a Most Valuable Professional kitüntetést, BI projekt blogját többezer ember olvassa. Mérnök-közgazdász végzettsége, széleskörű üzleti tapasztalata megfelelő alapot ad az üzleti problémák lefordítására a technológia nyelvére.

Mit vihet haza a Power BI workshopról?

Egy Ön által elkészített, működő, interaktív dashboard csomagot, amit élőben meg tud majd mutatni a főnökének böngészőben, táblagépen és telefonján is.

Ezen kívül minden résztvevő megkapja a tanfolyam teljes anyagát: Forrásadatokat, prezentációt, és mindent amit a workshop során használunk vagy előállítunk.

Mikor/hol lesz a Power BI workshop?

A Power BI workshop időpontja:

A koronavírus miatt a tanfolyami
jelentkezés átmenetileg szünetel.

A Power BI workshop helyszíne: UrbanFood (1013 Budapest, Attila út 27)

Mennyibe kerül a Power BI workshop?

A Power BI workshop részvételi díja:

 • 2020. április 15. éjfél előtti regisztráció esetén: 79 900 Ft + áfa/fő
 • 2020. április 15. éjfél utáni regisztráció esetén: 99 900 Ft + áfa/fő

Hozza el kollégáit is akik

 • 2020. április 15. éjfél előtti regisztráció esetén: 59 900 Ft + áfa/fő
 • 2020. április 15. éjfél utáni regisztráció esetén: 79 900 Ft + áfa/fő

áron vehet részt a Power BI workshopon.

Ismétlő ár: Ha már részt vett egyszer a Power BI workshopon (vagy részt szeretne majd venni rajta majd még egyszer) és szeretne újra végigmenni az aktuális anyagon, akkor Önnek a tanfolyam ára már csak 35 900 Ft + Áfa. A kedvezményes ár eléréséhez csak annyit kell tennie, hogy a regisztráció során a megjegyzés rovatba beírja, hogy Frissítő képzést kérek. (Az ismétlő kedvezmény más kedvezményekkel nem összevonható, de ha az ismétlő résztvevő hozza a nem ismétlő kollégáit is, akkor a nem ismétlő kollégák jogosultak az 59 900/79 900+Áfa árhoz (függően a regisztráció időpontjától))

Szükséges technikai feltételek

A Power BI workshop elvégzéshez egy internet kapcsolat képes laptopra lesz szüksége, rajta az ingyenesen letölthető Power BI Desktop alkalmazással. A tanfolyamon használt adatokat, segédanyagokat a tanfolyam előtt fogom megosztani a résztvevőkkel.

Jelentkezés >>

Maradt még kérdése?

Ha maradt kérdése a Power BI tanfolyammal kapcsolatban, akkor kérem keressen az elérhetőségek egyikén.

Jelentkezés >>