On-the-job Power BI workshop


A tantermi képzések korlátai, és az on-the-job tanfolyam előnye

A hatékony tanulás egyik alapfeltétele, hogy a tanfolyamon hallottakat a tanfolyam után feldolgozzuk és végiggondoljuk, hogy a hallottakból mit, hol és hogyan tudunk a napi gyakorlatban hasznosítani. Ez azonban egy meglehetősen időigényes és koncentrációt igénylő feladat, amit a tantermi tanfolyam után már senkinek sincs ereje végigcsinálni. Jó lenne másnap azzal kezdeni, hogy „ma feldolgozom a tegnap hallottakat", de másnap már dolgozni kell és arra csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy otthon maradjanak és feldolgozzák, rendszerezzék a tanfolyamon hallottakat.

Mindezek miatt a tantermi tanfolyam anyaga szép lassan erodálódik, a megszerzett tudás nem épül be a mindennapi gyakorlatba és a tanfolyamtól várt eredmény elmarad.

Az on-the-job Power BI workshopot pont ennek a problémának a megoldására lett kifejlesztve.

Az on-the-job Power BI workshop oktatási módszertana

Az on-the job Power BI workshop egy olyan gyakorlatorientált képzés melynek keretében a résztvevők a munkahelyükön, saját adataikon, saját problémájuk megoldásával sajátítják el a Power BI használatát úgy, hogy az on-the-job tréning végére előáll egy élesben használható gombnyomásra vagy időzítetten frissíthető riport/dashboard csomag.

Az on-the-job Power BI workshop nem egy „saját adatos” oktatás. Sokkal inkább egy közös munka, ahol a résztvevők önállóan, a workshop vezetőjének szakmai támogatásával építik fel adataikon saját dashboardjaikat.

Az on-the-job Power BI workshop menetrendje

Az on-the-job Power BI workshop a megoldandó problémák ismertetésével kezdődik. Megkérjük a workshop szponzorát, hogy mondja el a workshop célját és azt hogy mikor lenne elégedett a workshoppal.

Ezt követően a résztvevők bemutatják, hogy mit szeretnének megvalósítani a Power BI workshop végére, átbeszéljük, hogy ezek közül mi az aminek mindenképpen el kell készülnie, és mi az ami jó lenne ha elkészülne.

A megvalósítást elemzéssel és tervezéssel kezdjük. Megnézzük milyen riportokat dashboardokat kell majd előállítanunk és azt is hogy az ehhez szükséges adatok hol és hogyan érhetők el. Ezek alapján megtervezzük az adatmodellt, felépítjük és feltöltjük azt az adatbázist amely a riporting igényeket hatékonyan fogja majd kiszolgálni. Hierarchiákat hozunk létre, mutatószámokat készítünk és adatbázist optimalizálunk. Mindezt azért, hogy előkészítsük a terepet az igazán szép, és könnyen használható dashboardok elkészítésének.

Az adatbázis elkészítése után rátérünk az adatvizualizációra. Megbeszéljük hogy a mondanivaló célba juttatásához melyik a leghatékonyabb adatvizualizációs eszköz és felépítjük a dashboardokat/riportokat, gondoskodunk róla hogy azok automatikusan, vagy gombnyomásra frissüljenek

A Power BI workshopot egy rövid vezetői összefoglalóval zárjuk, ahol a szponzornak bemutatjuk a Power BI workshop eredménytermékeit és átbeszéljük, hogy a tapasztalatok alapján merre érdemes továbblépni.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik le akarják rövidíteni a tanulási ciklust, és a lehető leggyorsabban felesleges körök futása nélkül akarják felépíteni gombnyomásra frissülő dashboardjaikat.

Olyan problémákat oldottunk meg eddig, mint a

  • „Szeretnénk egy nagyon nagy és lassú Excel fájlt kiváltani modern, és az Excel vizualizációs képességein messze túlmutató interaktív BI dashboardokkal”,
  • „Automatikusan frissülő dashboardokat szeretnénk webes és mobilos kikommunikálással”
  • „Egy szakterületi igényeket kielégítő ERP fölé keresünk korszerű riporting megoldást”
  • „Szeretnénk elkápráztatni a vezetőt/tulajdonost/régiót/ügyfeleinket egy igazán hasznos dashboarddal”
  • „Kampány célcsoport leválogatáshoz keresünk támogató BI eszközt”
  • „Szeretnénk az ügyfeleink számára lehetőséget biztosítani saját aktivitásuk elemzésére”

Ideális létszám

Az on-the-job Power BI workshop ideális létszáma 2-3 fő. Max ennyi problémával tudunk párhuzamosan foglalkozni úgy, hogy a résztevőknek ne kelljen egymásra várni.

Előfeltételek

Power BI ismeret

Az on-the-job Power BI workshop előfeltétele az egynapos tantermi vagy kihelyezett Power BI tréning elvégzése. Az egynapos képzés során kialakul a közös nyelv, tudunk beszélni a megoldandó problémáról így az on-the-job Power BI workshopon már csak a probléma megoldására kell koncentrálnunk.

A legjobb eredményt úgy érheti el, ha kihelyezett Power BI tanfolyamot kér, ahová meghív minden potenciális Power BI felhasználót. Így sokat spórolhat, hiszen a kihelyezett tanfolyam ára független a résztvevők számától (kb annyiba kerül mint 4-5 fő tantermi képzése) és a kihelyezett képzéseken már foglalkozhatunk célirányosan a csapat problémáival miközben átadjuk a tudást a leendő Power BI felhasználóknak.

Mutatószámok

A Power BI tudáson túl az on-the-job Power BI tanfolyam résztvevőinek ismerniük kell a megvalósítandó riportok/dashboardok mutatószámainak definícióit. Ez akkor nem szokott problémát jelenteni ha valamilyen korábbi riport/dashboard kezdeményt kell kiváltani, de egy zöldmezős építkezésnél sok időt szoktunk eltölteni a mutatószámok definíciójának meghatározásával. Sokszáz vállalatot láttam már, tudok segíteni abban is, hogy mit/hogyan érdemes mérni, mit szoktak kérni a dashboardokon, de az ördög a részletekben rejlik: Egy-egy mutatószám számítási módjának meghatározása sok-sok időt, egyeztetést igényel, ami sok hasznos időt rabol el a workshop idejéből.

Adatok

A mutatószámok definícióján túl azt is tudniuk kell a résztvevőknek, hogy a mutatószám előállításához szükséges adatok hol/hogyan érhetők el. Dolgozhatunk ugyanazokból a forrásokból amiből most is készülnek a riportok, de nagy előrelépést jelentene, ha rá tudnánk ültetni a dahsboardokat az adatok közvetlen (elsődleges) forrására. Így megoldhatóvá válna a riportok/dashboardok automatikus frissítése. Mindezek miatt jó, ha az első nap rendelkezésre áll egy olyan informatikus, aki ismeri a forrásrendszereket, aki tud az adatok leválogatásában segíteni.

Ki vezeti a workshopot?

A Power BI workshopot Kővári Attila vezeti. Róla azt kell tudni, hogy 20+ éve foglalkozik a BI/adattárház rendszerek építésével. Ezidő alatt több mint több mint 500 vállalat rendelt tőle valamilyen BI szolgáltatást, BI képzésein többezer ember vett részt és 11-szer kapta meg a Most Valuable Professional kitüntetést. Mérnök-közgazdász végzettsége, széleskörű üzleti tapasztalata megfelelő alapot ad az üzleti problémák lefordítására a technológia nyelvére.

Milyen hosszú?

A workshop 3 napos, de a résztvevők a workshopnapok 2-3 szorosát fogják majd időben ráfordítani a végleges riport/dashboard csomag elkészítésére, hiszen nekik a workshopnapokon túl is lesznek feladataik 😊

Mennyibe kerül?

599 eFt+Áfa

Mikor kerülhet megrendezésre?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. két-három héttel tudunk olyan időpontot találni ami mindenkinek megfelel.

Hogyan rendelheti meg az on-the-job Power BI képzést?

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen hogy egyeztessünk időpontot és pár szót beszéljünk a megoldandó problémáról. Hívjon vagy írjon.

Telefon: +36 1 200 95 40 e-mail: Kovari.Attila@BIprojekt.hu

 

2018. február 06.